Anime Galaxy
Nu esti inca membru?
Atunci inregistreaza-te, intra in comunitatea noastra, descopera lumea anime asa cum n-ai facut-o niciodata si bucura-te alaturi de noi seriile vizionate!



 
AcasaAcasa  Galaxy PortalGalaxy Portal  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 bucataria traditionala japoneza

In jos 
AutorMesaj
Andreea
Anime fan
Anime fan
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 154
Varsta : 23
Localizare : Romania
Stare de spirit : Happy!
Warn :
80 / 10080 / 100

Puncte : 18335
Reputatie : 0
Data de inscriere : 05/11/2008

MesajSubiect: bucataria traditionala japoneza   Lun Dec 22, 2008 1:25 pm

Bucataria traditionala japoneza
Bucataria japoneza este renumita pentru modul de prezentare a preparatelor. Desi exista bucatarii mai complexe, niciuna nu poate egala simtul estetic al artei culinare nipone. Toate ingredientele sunt taiate si aranjate in mod artistic, nu doar pentru a fi placute, dar si pentru a se conforma simbolismului cultural japonez.
Spre deosebire de traditiile culinare occidentale, unde se tinde spre combinarea aromelor, in Japonia mancarurile sunt compuse din alimente separate, fiecare pastrandu-si aroma si aspectul natural.


Pestele si fructele de mare au cea mai mare importanta in dieta zilnica. In piata Tsukiji din Tokyo, cea mai mare piata de peste din lume, se gasesc peste 400 specii de fructe de mare, alge marine si peste. Atmosfera agitata, labirintul de standuri pline de produse marine si miile de vanzatori si cumparatori, fac din piata Tsukiji o adevarata atractie turistica.


Tehnicile culinare variaza considerabil de la o regiune la alta. Totusi, trasatura comuna a tuturor este orezul, prezent de la micul dejun si pana la cina.
In Japonia, portiile sunt intotdeauna minuscule, creand impresia ca fiecare masa este o selectie de mostre culinare, aduse pentru degustare. Japonezii nu pun mare pret pe alimentele exotice sau produsele in extra sezon, deoarece fiecare perioada a anului are specialitatile sale.


Luarea mesei este o parte importanta a culturii japoneze. Modul in care ingredientele sunt preparate, gatite si consumate este o forma de arta in care traditiile, religia si istoria joaca un rol poate mai important decat mancarea insasi.
Fiecare ingredient isi are locul bine stabilit pe masa, iar in loc de furculite se folosesc betigasele. La sfarsitul mesei, fiecare invitat primeste un bol de apa calda, parfumata cu o felie de lamaie, pentru a se spala pe maini.
Toate farfuriile sunt puse pe masa, astfel incat invitatii sa se poata servi, creand combinatiile dorite. Bauturile traditionale sunt sake, ceai verde, supa, care se serveste la sfarsitul mesei pentru a facilita digestia.


Este important de adaugat ca masa japoneza nu contine dulciuri, decat in rare ocazii. In general, la sfarsit se consuma un fruct de sezon (para japoneza, etc).

Naturală şi armonioasă, este considerată una din cele mai sănătoase din lume. Conţine puţine calorii, este bogată în proteine şi fier, fără a avea mult colesterol sau diverse grăsimi.
În comparaţie cu alte bucătării se remarcă absenţa aproape totală a condimentelor, abundenţa orezului, a produselor pe bază de soia (miso, tofu), a peştelui, fructelor de mare, algelor şi legumelor. Este faimoasă pentru mâncărurile sale simple, minunat prezentate, în care nici unul din ingrediente nu eclipsează gustul celorlalte.

Unul din motivele longevităţii japonezilor este regimul lor alimentar armonios, tradiţional. În bucătăria japoneză domneşte principiul sezonier, care constă în selectarea ingredientelor astfel încât acestea să fie consumate în perioade atent alese. Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient (peştii, legumele şi fructele) are în decursul anului o perioadă anume, de aproximativ 10 zile, în care calităţile lui nutritive sunt optime.

Naturală şi armonioasă…
Clima Japoniei diferă de la regiune la regiune dar există un element comun…
Şi anume, baza a mai tuturor felurilor de mâncare o constituie orezul. Clima în Japonia este deosebit de propice cultivării acestei plante pretenţioase. În plus, în Japonia, mai ales în vremurile de demult, aproape că nu se consuma nici un fel de altă carne în afară de peşte. Carnea nu se bucură de o prea mare trecere. De fapt, pentru a caracteriza bucătăria japoneză ajung două cuvinte: naturală şi armonioasă".

Sushi

Sushi are o istorie de 1300 de ani. Bucătarul japonez Hanaya Yohei a fost primul care a preparat sushi-ul aşa cum îl cunoaştem astăzi. În principiu, acesta se compune dintr-o felie de peşte pusă pe o mică buletă de orez, cu un pic de hrean japonez (wasabi). La preparare se foloseşte peşte de cea mai bună calitate şi oţet. Bineînţeles se aleg cele mai gustoase părţi ale peştelui.

Tipuri de sushi:
Nigiri - bulete de orez cu o bucăţică de ton, un crevete, caracatiţă, ouă prăjite;
Gunkan - forme din orez şi alge umplute cu fructe de mare;
Norimaki – ruladă de orez, sushi şi alge, cu diverse umpluturi;
Temaki - conuri din alge umplute cu orez sushi, fructe de mare şi legume;
Oshi - peşte presat împreună cu orez într-o cutie de lemn;
Chirashi - un fel de mâncare din fructe de mare, ciuperci şi legume presărate pe o porţie de orez sushi.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
bucataria traditionala japoneza
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Anime Galaxy :: General :: Japan-All about it-
Mergi direct la: